Jag har med mig skrivboken ner till Göteborg pappa



Varje dag skriver jag till dig i skrivboken. Varje dag pappa.

Jag saknar dig hela tiden. Varje sekund.
Jag vet inte vart du är - men du är här.
Det är du.
Någonstans.

Djurgårdsfärger

Hej älskade pappa!

Igår kväll kom Johan hem från Gotland. Det var härligt att se honom igen, det är inte varje dag man är ifrån sin lillebror så länge. Han hade köpt en varsin t-shirt till mig och mamma. På min stod det "blond och smart". På mammas stod det "fortfarande snygg efter alla dessa år!". Han fick oss att skratta. Johan fick oss att skratta. Som så många gånger förr. Fast då var du med. Gud, vad vi har skrattat mycket tillsammans. Allihopa.
Jag kan höra ditt skratt hela tiden. Inom mig.

Idag har jag, mamma och Johan flängt överallt känns det som. Vi åkte till Jakan och skulle bland annat fixa nytt leg till mig. Jag tog foto i en sån där automat, och jag bad lill-Johan välja vilket av fotona som jag skulle välja. Det var inte det jag ville ha, men jag lät honom välja. Han valde det som "jag såg mest brun ut på" enligt honom själv.
Sen åkte vi till din grav. Alla fina blommor såg lite ledsna ut nu när det har varit så soligt väder, så jag vattnade rejält. Vi satte dit en bukett med blommor. Vita, röda och lila blommor.

När vi kommer nästa gång till dig, så ska vi plantera nya blommor runt om. Så att det blir lika fint som förut. Du ska ha den finaste gravplatsen av alla där.
Mamma frågade mig och Johan vad vi ville ha för färger på dom nya blommorna. Vi sa båda två "gula, röda och blåa". Djurgårdsfärger. Djurgården låg dig varmt om hjärtat. Och det vet vi om. Det vet vi om. Och det lever vidare.

Imorgon bitti åker vi tre till Göteborg och kommer hem på lördag kväll. Vi ska hälsa på Nisse och Ingrid, och bo där. Och ha en rolig vecka där. Precis som du och Johan gjorde för några år sen, när jag spelade Gothia. Dom tyckte mycket om dig pappa. Tänk vad många det är som tycker om dig. Otroligt.



Du var ju så lycklig... Älskade pappa. Världens snällaste människa.

Minnen på skåpen och väggarna

På köksskåpen hänger det massvis med saker som relaterar till dig, pappa. För att inte tala om foton. Alla bringar lika mycket sorg. Så många minnen. Alla är lika fina. Alla gör så att man får tårar i ögonen. Minnen på skåpen och väggarna. Överallt.
Det hänger mycket texter på skåpen. Texter som förklarar sorgen. Texter som förklarar kärleken. Sorgen och kärleken till dig.

"Längst ner i botten
famnas jag av din sorg
över att inte längre få leva"


Du ville ju vara kvar. Du ville. Ändå fick du inte.
Jag saknar dig pappa - varje dag.



Tänk vad fort allt kan vända.
Jag vill krama dig.
Jag vill skratta med dig.
Det är tur att man inte vet i förväg, vad som kommer ske.

... i skuggan, där trivdes du bra

Hej älskade pappa!

Igår spelade vi Nibbla cup ute på Ekerö. Från morgon till kväll. Den gär gången var det strålande väder jämfört med de andra åren, då det regnat. Men vi har ändå haft roligt dom gångerna, trots regnet. Igår var det minst lika kul som dom andra åren, men vi lycjades inte ta guldet. Vi åkte ut i semifinalen på straffar, och vann sen bronset. Men kul, det var det. Och det är de viktigaste. I alla fall i den här turneringen.
Vi släppte bara in 1 matchmål under turneringen. Bra va pappa? Såg du oss från någonstans?
När vi var klara drog några av oss och badade där vi hade spelat, och det var nödvändigt. Det var kokhett hela dagen. Man klagar ju alltid konstigt nog. Antingen är det för varmt - eller så är det för kallt, eller hur? Du hade hållt dig i skuggan, där trivdes du bra. Bästa pappa.

Vill du se en bild från igår?



Nibbla cup i år, med lika fula matchställ, men med ett lika roligt gäng.


Jag saknar dig pappa. Hela tiden.

Ohana betyder familj



Ohana betyder familj.
Familj är för evigt.
Det står ohana på min rygg för dig pappa.
Det står ohana på min rygg för oss tre.
För oss fyra.
Dagen innan din begravning gjorde jag den.
Jag saknar dig pappa.


God morgon pappa

God morgon pappa. Har du sovit gott? Man blir ju trörr efter en hel jobbvecka. Nu förstår jag varför du och mamma alltid var så trötta på fredagskvällarna. Varför ni somnade så tidigt i soffan. Känner jag dig rätt så ligger du nog kvar en stund i sängen vid den här tiden. Jag är ute hos Johan i Stenhamra nu.
Jag har inte tid med att ligga och sova idag, för vi ska spela Nibbla cup. Du vet, fotbollsturneringen ute på Ekerö med Johan och dom? Det ska bli roligt. Fast jag har ju inte kunnat träna på över en månad, så det lär ju inte gå toppen - men det struntar jag i. Ja, älskade pappa, jag ska ta det lugnt, oroa dig inte. Förra året blev det brons. Det här året ska vi försöka ta guldet. Håll tummarna. Du kanske ser våra matcher? Uppifrån. Eller från något annat håll. Våran första match börjar 9.30, så då är du nog vaken.

Jag skriver sen hur det gick.
Jag älskar dig mest av allt i hela universum - varje dag.




Nibbla cup förra sommaren. Då var allt som det skulle.

Jag vill kunna krama dig, hålla din hand



Ingenting är sig likt utan dig

Tänk om...

Hej älskade pappa.

Chrille har varit här hela kvällen och fixat lite saker med elen, sånt som du inte hann göra klart. Han är snäll han, eller hur? Han tycker också att det är konstigt att du är borta. Han åt middag med mig och mamma också. Mamma hade lagat pasta och en röra med grillad kycklig i.
När jag tänker på grillad kycklig (ja, det kanske låter knäppt, men och? Jag är ganska knäpp ibland, det har jag fått från dig pappa), så kommer jag alltid att tänka på när du, jag, mamma och Johan brukade åka ner på sommarkvällarna till Lövsta-badet när jag och Johan var lite mindre. Vi brukade sätta oss på stranden, i gräset på en filt, och äta grillad kyckling med potatissallad till middag. Och så kollade man på vattnet, skrattade, och kanske doppade fötterna lite då och då. Då var vi fyra med varandra på riktigt. Som vi alltid brukade vara. Tillsammans. Det var härligt. Så härligt.
Kunde man inte ha fått stanna tiden ungefär i det skedet - så att allt var bra? Tänk om... Vi var ju världens bästa familj. Vi är fortfarande världens bästa familj. Men du är med oss från någon annanstans istället. Vi är utspridda nu. Måste det vara så? Älskade pappa.



Kom tillbaka

Det var ju dig hon ville göra allt med

God morgon pappa.

Det är tråkigt att sitta här på jobbet när det är så fint väder ute. Men jag ska absolut inte klaga. Har du och de andra änglarna ordnat solen för den här veckan?

Igår kväll innan jag skulle sova, så satt mamma vid datorn och kollade genom foton på dig, på oss. Då satt jag i vardagsrummet och kollade på fotboll. Samtidigt skrev jag i skrivboken till dig. Den tredje skrivboken.
I början hörde jag att mamma snyftade lite, det brukar jag också göra när jag kollar på bilderna, och tänkte att jag skulle gå dit efter en stund. Men sen några sekunder senare hörde jag att hon grät. Då studsade jag upp ur soffan och gick till henne. Jag satt och skulle skriva "varje dag" med stora bokstäver i boken över en hel sida. Men jag hann bara skriva "VARJ". "E DAG" fick jag skriva när jag hade hållit om mamma ett tag och studerat klart en och samma bild på dig.

Hon satt och kollade på bilden som jag tog på dig i december, någon dag efter att vi hade fått beskedet om att du var sjuk. Du hade din ljusgråa nike-tjocktröja på dig och dina Bele Barkarby-mjukisbyxor, och satt på den röda pilatesbollen framför tv:n. Du hade ledsna ögon på den bilden, men du var fortfarande hemma hos oss. Levande. Man kunde hålla din hand. Man kunde sitta hos dig i soffan. Man kunde krama dig. Prata med dig. Du fanns där. Som alltid.
Jag höll om mamma. Och grät jag med.
Mamma skakade på huvudet och viskade "fan" under tårarnas gång. Och så är det verkligen. Fan. Älskade pappa. Mamma säger att "hade jag inte haft dig och Johan, hade mitt liv varit meningslöst". Så är det inte. Hon har så mycket att leva med och för, egentligen, men hennes andra halva är borta. Du. Det var ju dig hon ville göra allt med. Det var dig hon skulle göra allt med. Leva tillsammans med. Bli gammal tillsammans med. Nu går inte det. Det går inte.

Mamma undrar om hon kommer kunna känna glädje igen. Tänk om jag hade svaret på det. Man får nog inte ha så bråttom. Inte tänka på någon slags tid över huvudtaget. Jag tror inte att någon av oss kommer kunna känna en total glädje någonsin - aldrig. Men periodvis. Man måste tänka smått. Ibland väger det minst lika tungt.

Vi saknar dig så mycket.




Det är jobbigt att komma på att allt som man har planerat att göra tillsammans, inte kommer kunna genomföras och slutföras. Vi hade så mycket kvar att göra pappa. Det är så tomt utan dig. Känslan av sorg kommer aldrig någonsin försvinna. Man måste lära sig att leva med den. På något vis måste det gå. Men inte just nu. Inte just nu.

Efter det kom du aldrig hem igen

När man jämför foton som är från din sista tid, med foton från exempelvis förra sommaren, så ser man hur sjuk du faktiskt var pappa. Att du inte var dig själv. Men samma hjärta, det var det. Utan tvekan.
När du fortfarande fanns hos oss, så tyckte man inte att du såg så annorlunda ut. Du var fortfarande den finaste människan man sett och det var lika jobbigt varje gång man skulle åka hem från sjukhuset. Jag ville inte att du skulle ligga där. Ensam. Själv. Hjälplös. Rädd.
Man blev van att se dig så, eftersom att vi var med dig hela tiden. Vi blev på den korta tiden vana med att det där var du. Fastän att man visste att du inte alls skulle vara där. Det där var inte du. Och det visste du också, du ville inte acceptera att du hade ryckts in i den situationen som du hade. Du ville ju inte vara där. Du ville leva ditt härliga liv som vanligt. Göra allt som du brukade göra.

Du som alltid hade varit den starkaste av alla, kunde nu inte ens stå utan hjälp. Det går inte att förstå, förrän nu - när det är för sent. Alldeles för sent. Vi saknar dig så mycket pappa. Du ska ju vara här! Det spelar ingen roll hur mycket jag säger det, hur det egentligen ska vara, för det är en omöjlighet. Det går inte att uppnå. Ett orealistiskt mål. Såna borde inte finnas.

Du sa att om du inte fick vara frisk med mig, Johan och mamma - så fanns det ingenting som var positivt.

Tänk om vi hade fått lite tid med varandra i alla fall.

Jag har aldrig träffar en person, särskilt inte i min egen närhet, som var en sådan tävlingsmänniska som du pappa. Du gick in i allt för att vinna, utan att göra särskilt mycket väsen av dig. Och det märks att du är min och Johans pappa. Och mammas man. Vi fyra är lika på den punkten, men du, du står högst upp av oss.
Att vara tävlingsmänniska hjälper inte alltid. Inte när det gäller cancer. Inte när det gäller orättvisa. Den går inte att styra.
Jag säger som Irene: "Rolle trodde nog från en början att han skulle klara det, att han skulle vinna, men sen...". Och som du och vi sa till varandra - att "vi ska klara det här, pappa är ju en tävlingsmänniska". Men vi anade ingenting.

Jag tänker ofta på när jag sms:ade med mamma i början när du las in på sjukhus. Jag trodde att det var för observation som du las in, att läkarna skulle ta lite prover och kolla hur allt stod till. För då hade du inte blivit så svag ännu - du bodde ju fortfarande hemma. Jag frågade mamma på sms när ni skulle komma hem den dagen. För det kändes som en självklarhet - att du och mamma skulle komma hem från sjukhuset tillsammans, så att vi kunde kolla på lite tv på kvällen och hålla varandras händer.
Mamma svarade att du nog skulle behöva ligga kvar över natten. Det var okej för mig. En natt skulle jag väl klara av? Men jag kände fel. Oerhört fel.
Där började livet på sjukhuset.
För efter det kom du aldrig hem igen.




Det här var 2005, men jag minns det som igår. Om jag vill - då kan jag minnas allt som igår. Precis allt. Särskilt ditt skratt pappa. Det gjorde mig glad. Lycklig.

Ingen anade vad som skulle hända

Hej älskade pappa.

Mamma är och skjutsar hem Irene, din fina arbetskamrat. Hon vet ju verkligen allt. Det märks att du pratat mycket om oss, din familj, på jobbet. Hon är så rar. Verkligen rar. Och vi har haft det så mysigt ikväll, jag, hon och mamma.
Vi har pratat om dig hela kvällen, och det har varit svårt att hålla tårarna borta. Jag tror att det är bra att prata om dig. Skratta åt saker du sagt, saker du gjort. Det tror jag är nyttigt. Dessutom finns det bara fina saker att prata om. Roliga saker. Bra saker. Du har lämnat så många spår efter dig pappa, och tänk att alla spåren är positiva. Det är helt otroligt.
Irene sa nu mot slutet av kvällen att "Rolle gick, och kom aldrig mer tillbaka". Hon saknar dig så mycket. Hon berättade att hon gråtit så mycket sen du gick bort, varit så ledsen. Och fortfarande är hon ledsen. Irene sa att hon inte grät såhär mycket när hennes egen mamma gick bort. Hon grät inte såhär mycket när hennes barns pappa gick bort. Men när du försvann - då grät hennes hjärta. Då grät hon mer än vid de andra tillfällena.
Ni hann aldrig säga hej då, för ingen anade vad som skulle hända. Ingen.

Det går inte att skriva alla fina ord som Irene har att säga om dig. Men jag sammanfattar hennes meningar till en; hon är glad över att ha haft dig, du var hennes trygghet och det var du och hon genom och mot mycket.

Mamma berättade att Lasse, en av tränarna du tränar (tränade) killarna med, sa till henne för ett tag sen att "det är inte roligt längre när inte Rolle är där". Det är många som saknar dig. Det gör så ont utan dig pappa. Så ont. En smärta man måste försöka leva med. Försöka vänja sig vid. Just nu känns det som en omöjlighet. Det känns inte som att jag har kommit en endaste millimeter på den resan. Men den dagen kanske kommer.

Du ville så gärna vara kvar.
Det är så tomt utan dig pappa.
Jag älskar dig - varje dag.



Två världar. Som på film.

Pappa,

Från när du blev sjuk tills du somnade in, till nu, så har jag varje dag tänkt på hur mycket du led. Hur ont du hade och hur ledsen och rädd du var. Hur orättvist allting var. Och är. Du ville ju så gärna få vara kvar. Och det gör mig så arg - att en så snäll person, som inte vill något hellre än att vara med sin familj och vänner, ska drabbas på ett så krossande vis. Mitt hjärta gråter. Och jag får ta itu med mina egna tårar när jag ligger i sängen på kvällarna. Då har jag tid med det.

Varje gång jag tänker på det, att du led och var rädd, så gör det ont. Ont i hjärtat. Ont i själen. Och det värsta är att det aldrig komer försvinna. Känslan kommer aldrig någonsin försvinna, för jag kommer alltid älska dig lika mycket och alltid vara lika ledsen över att du inte är med oss längre. Så som du skulle ha varit om allt var som vanligt. Nu är det inte som vanligt, och det kommer det heller aldrig att bli. Du blev utvald att bli den finaste ängeln. Jag och alla andra tyckte däremot att det hade kunnat vänta ett bra tag. Att ingenting av det här hade behövt häda från första början. Den ömmande känslan kommer aldrig att försvinna. Du kommer ju alltid att vara inom mig. I mitt hjärta och i mina tankar.
Jag måste bara vänja mig vid smärtan. Och det får ta den tiden det tar. Jag är säker på att den aldrig kommer att gå över helt, men kanske för vissa stunder, om det så bara handlar om någon sekund eller minut lite då och då.

Och då kommer jag direkt till nästa tanke; man måste ju ändå försöka leva sitt liv ändå. Man måste försöka. Man måste. För hur som helst, även fast det gör så enormt ont i mig (det finns inte tillräckligt med ord som kan förklara hur ont det gör) för att du rycktes ifrån oss, så måste jag ändå fortsätta mitt liv. På något vis. Och det betyder inte att jag inte tänker på dig lika mycket. För det gör jag. Varje minut. Varje dag. Om inte mer. Känslan kommer aldrig försvinna. Aldrig någonsin. Så därför är utmaningen att leva med två känslor. Två världar. Som på film. Bara att det här är på riktigt.

Det är en utmaning utan dess like. Men man måste försöka. För det går inte att ändra på. Du har hamnat någon annanstans, där jag inte vill att du ska vara. Och dörrarna är stängda. För alltid.
Nu ska jag börja försöka leva som i film. I två världar.

Jag älskar dig mest utav allt i hela universum pappa - varje dag.
Din Lisa för all framtid.
Jag saknar dig!


"ni två mot världen"

Hej världens bästa pappa!

Idag när jag gick upp tidigt som bara den, sken solen som aldrig förr. Inte ett moln på himlen! Då kunde du se oss ännu tydligare, eller hur? Men jag fick tyvärr inte njuta av solen, utan det var bara att sätta sig på cykeln och bege sig till jobbet. Men man ska defenitivt inte klaga på att man har jobb. Så det gör jag inte heller. Men lite sol på näsan sitter ju aldrig fel för kropp och själ. Även fast jag vet att du vill att jag ska vara försiktig i solen. Och det är jag också. Men jag solar iallafall inte solarium. Det har du och mamma förbjudit mig att göra. Och jag lyssnar på er. Men det verkar ju inte spela någon roll hur försiktig och noggrann man är med träning och hälsa osv - man drabbas ju ändå av någonting overkligt verkar det som. Det var du ett levande exempel på. Älskade pappa.

Vet du vem som kommer hit imorgon pappa? Irene. Irene, din bästa arbetskamrat. Ni två höll alltid ihop och du stod bakom henne hela tiden när allt var som svårast för henne på jobbet - du räddade henne. Det var "ni två mot världen" på jobbet, som mamma så fint uttryckte sig igår.
Mamma ska möta henne imorgon efter jobbet, och så ska dom åka till din fina grav och ta en promenad där omkring. Det är så fint där ute pappa. Särskilt när solen skiner. Efter det ska hon följa med hem hit, och så ska hon, jag och mamma äta middag tillsammans på våran balkong. Mysigt va?
Det är så många som saknar dig pappa.

Jag skriver sen igen bästa du! Och i skrivboken innan jag går och lägger mig - som varje kväll.



Jag gav dig en puss innan vi gick

Hej pappa!

Imorse åkte lill-Johan med Jacko, Anton och Pelle till Gotland och ska vara där i en vecka. Roligt va? Det kan han behöva. När han hade åkt så hoppade jag och mamma in i bilen och åkte ut till Eva och Pelle och gänget till deras land. Det var härligt att träffa dom, och Eira gör så att man ler och skrattar hela tiden.
Innan vi åkte ut dit så tog vi en sväng förbi dig pappa, vid graven. Blommorna blommade fint. Det är bra att det har regnat en del. För då har du det fint. Och sen kom solen och lyste på dig. På din plats.
Det känns lika konstigt varje gång när man är vid graven. Det ska inte stå "Roland Johnsson" vid en gravplats. Inte nu. Inte om några år heller. Kanske om 40 år. Det hade varit godtagbart. Men inte nu. Det är fel. Overkligt. Ofattbart. Du ska inte vara där. Du ska vara här. Jag vill kunna krama dig, Skratta med dig. Jag gav dig en puss innan vi gick. Mamma med. Efter en stund gick vi ner mot bilen igen, och jag la min arm runt mamma.
Vi saknar dig så mycket pappa.

När vi åkte från landet, så var det kö. Då kom jag och tänka på när jag ringde dig nästan varje vardag runt halv fem och frågade vart du var. Då satt du i köer på väg hem. Kan du inte sitta i långa köer igen pappa? Jag kan gladeligen sitta i långa köer istället för dig, bara du kommer tillbaka. Kommer du tillbaka då älskade pappa?

Utanför ytterdörren ligger stenen som alltid har legat utanför vårat hus. Jag tänkte på den extra mycket idag innan jag gick in. Den gula stenen som det står "här bor Monica, Rolle, Lisa och Johan" på med blå färg. Det ska stå så. För du är alltid med oss. Du bor här. Bara inte på samma sätt längre. Men du finns här. Du finns här för evigt. Du är med oss. Vart vi än är.




Finaste pappa

Vi öppnade ofta dörrarna samtidigt

Hej pappsen.

Idag har jag varit med världens bästa Elin. Hon är toppen, eller hur? Jag hann även träffa på Niko, Viola och Fia en snabbis innan jag skulle åka hem. När jag såg Viola komma in, så visste jag inte vad jag skulle säga. Så jag lät allt vara osagt, och så kramades vi istället. Det brukar inte behövas mer, för man vet hur det är. Visst är det så det fungerar? Det tycker jag.

Varje morgon har jag vaknat, kollat på klockan och sett att den varit kvart över sju. Men sen har jag somnat om.
Kvart över sju - då brukade du åka till jobbet varje dag. Jag saknar att få gå in i erat sovrum klockan sju på vardagsmorgonen och säga lite försiktigt att "det kanske är dags att gå upp snart pappa?" Du sov gärna så länge som det gick.
Jag har precis borstat tänderna. Förut när jag hade gjort det varje kväll, så brukade du vara i det andra, stora badrummet, bredvid mitt. Och precis när jag var klar, så brukade du vara klar. Vi öppnade ofta dörrana samtidigt, och så slog dom i varandra varje gång, likadant. Man blev lika "rädd" varje gång. Eller ja, jag blev det. Men det gjorde inget. Det var inget farligt. Jag saknar att slå badrumsdörrarna i varandra med dig pappa. Nu händer det ibland att jag gör det med Jonteponte, men det är inte samma sak, för han glömmer bara att stänga dörren.

Nu ska jag krypa ner i sängen med Johan och kolla Vänner - du vet, som jag alltid gör innan jag somnar.
Mamma pussade precis god natt på min kind och gjorde en slängpuss in till lill-Johan. Nu ligger hon i sängen. På din sida. I din säng. Hon vill ligga där. Det förstår jag. Det gör ont för henne utan dig pappa.

God natt världens bästa pappa. Vi hörs imorgon. Varje dag.



Jag älskar dig

Mamma sover på din sida i sängen pappa



Jag minns så väl när jag tog det här fotot. Det var en mysig dag.
Jag är nog en av få som har fångat två av världens bästa människor
- på ett och samma foto.
Världens bästa mamma. Världens bästa pappa. Världens bästa par.
Mamma sover på din sida i sängen pappa. Jag såg det i morse.

OHANA





Letade efter ditt skratt

Midsommar. Midsommar hos Royne och Inger. Men ingen vanlig midsommar. Trots att det inte var någon vanlig midsommar idag, pappa, så fick alla som var där ändå mig att skratta. Dom fick oss att skratta. Vi har världens bästa familj och släkt. Dom är unika, varenda en av dom.  Det har dom alltid varit - underbara.
När vi satt och skrattade tillsammans, så satt jag varje gång och letade efter ditt skratt. Ditt skratt. Det fanns inte där så som det brukade. Det saknades. Det fanns inte där alls. Men på något sätt kunde jag ändå i mitt huvud föreställa mig hur du skrattade åt saker under kvällen och precis vad du skulle ha sagt vissa gånger, på vilket sätt och med vilken ton. Jag saknar ditt skratt pappa. Jag saknar dina skämt.

Det var något mer idag som gjorde att det inte blev en vanlig midsommar. Sörpa gick bort i natt. Ingen vet hur, men skumt och konstigt, det var det. Ingers pappa. Bittans pappa. Mickes, Christoffers, Maries och Johnnys morfar. Det är för mycket som händer i våran närhet nu pappa. Räcker det inte snart? Det senaste året har varit helt... ja, jag vet inte vad jag ska sätta för ord på det. Först går Jonas mamma bort i samma hemska sjukdom som ryckte bort dig. Sen blir Bittan dödssjuk och var nära på att lämna. Efter det kom beskedet om dig, och det tog inte lång tid förrän du var borta. Sen var det Johnnys bilolycka där han tack och lov överlevde, dock till skillnad från hans vän som omkom. Och nu det här. Jag har säkert glömt någon i närheten, men sen så har vi allt tragiskt som händer utanför familjen på listan också. Tar det aldrig slut? Har vi varit skonade från allt skit så pass länge, att allt måste komma samtidigt nu? Jag tackar gärna nej till det. Jag säger som farmor sa; "när det väl har börjat, så har det ingen ände." Vad händer här näst? Numera tar jag en dag i taget. Tillsammans med min familj och släkt. Och mina vänner.

Det var klart ingen vanlig midsommar. Men det kommer det inte vara framöver heller. Ingenting kommer någonsin bli sig likt igen. Inte utan dig. Allt kommer bara bli mindre ovant. Du hör hemma här. Här hos alla oss. Det finns inte ord som kan förklara hur mycket jag saknar dig pappa. Det är så här riktig inre smärta känns. Nu vet jag det. Tidigare trodde jag att jag visste. Men jag trodde fel. Det var ingenting som jag hade upplevt tidigare. Riktig inre smärta. 2009 har varit smärtans år. Och halva året har inte ens gått.

Jag tänker ofta på dina sista dagar. Jag undrar om du hade ont, eller om du helt enkelt inte orkade tänka på det. Jag undrar om du kände hur många du hade runt dig. Jag vet att du kände att jag, Johan och mamma var i ditt hjärta - för det visade du klart och tydligt med din hand och svaga röst. Jag vill veta om du var rädd dom sista minutrarna. Alla säger att "det var så fint Lisa, och det gick så lugnt till". Det kan inte dom veta. Det är en omöjlighet. Jag vill veta pappa. Kan du, snälla, ge något litet tecken på att du är på en trygg plats, och inte har ont? Älskade pappa. Jag vill inte vara utan dig.




Jag saknar dig och älskar dig - varje dag

Orättvisans spel - livet

God morgon världens bästa pappa!
Den här krönikan var det sista arbetet jag gjorde i gymnasiet. Det allra sista. Genom hela arbetets skrivande tänkte jag på dig. Och jag tror att det var tack vare det som läraren skrev högsta betyg på den. Det kändes bra att det allra sista jag gjorde i skolan, handlade mycket om dig. Även fast jag inte nämner "pappa" eller "Rolle" i texten. Kan du inte läsa den? Tack pappa, jag älskar dig. Hoppas du får en bra midsommar, utan regn och med god mat och fint sällskap.


  

VARFÖR MÅSTE MAN FÖLJA REGLERNA I ORÄTTVISANS SPEL?

Har du tappat den nyinköpta glassen på den grusiga vägen så att den nu är oätlig? Har du blivit rejält förkyld till en dag som är helt opassande? Fick du betala tillbaka skatt på deklarationen? Har du mist en nära familjemedlem? Har du då någon gång känt dig som en halv person? Att allt då är så tomt? Att allt känns så orättvist?

     Dessa ting går inte att jämföra på något vis. Vi har alla så olika referenser. Men det som de kan ha gemensamt är att ingenting av dessa är något som du själv väljer att vara med om. Du blir bara inskickad i det, helt ofrivilligt.

     Vem är det som bestämmer att man måste vara med?

     Jag har alltid undrat lite smått vad det är som gör att man råkar ut för orättvisa saker, fakta, antingen du själv eller någon i din närhet, som man absolut inte vill gå genom. Men sedan jag själv nyligen var med om en oerhört stor förlust, som har gjort att jag känner mig halv, har jag börjat tänka i större utsträckning på varför just den personen och de runt omkring blev tvingade att genomgå något hemskt utan att kunna göra ett skvatt för att göra allting som vanligt igen.

     Det gick inte, och det gör mig arg. Ledsen. Förbannad. Tom. Halv.

     Jag har velat göra det där skvattet redan från början, för att allt skulle kunna bli bra igen - men någonting i universum har bestämt att det inte är tillåtet att hjälpa till. Och nu är det för sent. Alldeles för sent. Ingen kunde göra något.

     Varför finns det bara ståtliga pyramider som underverk? Och kinesiska muren? Varför finns det inte fysiska underverk?


Vem är det
egentligen som har bestämt att vi människor ska behöva vara med om sådant som vi absolut inte vill? Orättvisan spelar oss ett spel. Orättvisan spelar spel med oss. Orättvisan spelar mot oss.

     Jag vill inte vara med i det spelet. Jag vill dra mig ur. Jag säger upp mig. På stört. Men nej, just det, det går inte! Man kommer aldrig kunna dra sig ur spelet, man har varit med i det från början och nu är det bara att fortsätta och fullfölja. Sådana är spelets regler. De är inte alls många, men väl så oförståeliga ändå. Ologiska.

     Jag vet inte vad spelet har för namn - men jag kallar det för "livet". Drar du dig ur så får din omgivning ett stort straff, så den taktiken fungerar inte alls. Inte i det här spelet. Även om det är många som använt sig utav den under alla år. Men man måste förstå bättre än så. För drar man sig ur - då ger man upp.

     Att ge upp är inget alternativ. Det finns en sådan ruta på spelets plan, men om man är tillräckligt stark hoppar man över den rutan varje varv. Det är inte alls samma sak som att fuska. Fuska är fel. Att vinna är rätt. Vinna över orättvisan.

     Det här spelet måste följas, precis som en mening måste fullföljas för att bli förstådd. Fast det här spelet - livet - går inte att förstå sig på mer än att man mår bra av kärleken och glädjen som sprids från ens närhet. Resten kommer som ett brev på posten, en skyhög räkning som du inte alls var beredd på att få i handen, men som du nu måste ta del av ändå. Du kan inte slänga iväg den. Du måste vara med. Du måste fullfölja. Du har inget val.

     
Jag behöver ingen hemhjälp som säger åt mig vad jag ska göra, vad jag ska ha på mig för kläder. Likaså behöver jag ingenting som styr över vad som sker i min närhet mot min vilja. Men det sker ändå. Mot min vilja. Det är en stor del av spelets gång.

     Det går inte bara att passera den rutan som heter "vardag vänds upp -och ned", utan när du väl hamnat på den rutan så kommer den alltid att vara med dig i din tunga ryggsäck, som bara blir tyngre och tyngre för varje steg du tar framåt. Och bara för att du hamnat på rutan en gång, så betyder det inte att du inte kan hamna på rutan igen. Det händer hela tiden.


Vem är det som kastar tärningen i det här dumma spelet?


Du är fast
som spindelns fångst i nätet, du kan inte ta dig därifrån hur gärna du än vill. Du måste mot din vilja följa den där dumma spindelns påhittade regler som egentligen antagligen har existerat längre än du vill veta. Vi låter den gåtan vara obesvarad. För alltid.

     Hur kan allting vändas upp -och ned, hur kan allting bli så fel, när allting från början var så bra?

     Har du ont i magen? Du är med i spelet igen. Följ reglerna. Då brukar det gå framåt i rätt riktning i vanliga fall, i vanliga spel. Men inte nu, inte i det här spelet. Det här är inget vanligt spel. Följ reglerna - så är du fortfarande med i spelet. Det känns inte som att det blir bättre. Vem har kommit på att "tiden läker alla sår"? Tiden läker inte alls alla sår.

     Gick hopprepet sönder den där soliga lördagsmorgonen då allting var så bra, fast du var så försiktig? Ett stort grattis - du är med i spelet igen. Fortfarande. Roligt. Kul. Grattis.

     Jag är också med. Även fast jag inte vill. Fortfarande. Grattis till mig. Grattis till min familj.

    
Jag vill inget hellre än att allting ska bli som vanligt igen, att allt blir bra. Att min andra halva kommer tillbaka till mig. Till oss som är kvar här. Kan vi inte spela poker och yatzy istället? Eller "fia med knuff"? Vilket spel som helst, bara inte orättvisans spel. Kan vi radera det från listan över livets spel, och istället föra över det till listan över de mest onödiga spelen? Jag lämnar det i lådan för önskemål. Hoppas beslutet tas snart, för det är många som behöver den hjälpen. Många i min närhet. Många i andras närhet.

     Vem ska jag fråga om lov?

     Det finns så oerhört många som får uppleva orättvisan, på olika nivåer. Hur som helst så är det fel, för det är ingenting som vi själva valt att delta i. Det är inte orättvisa vi strävar efter. Det är glädje och harmoni vi har beställt. Får man reklamera orättvisan? Får man reklamera livet?

     Vi har ofrivilligt blivit uppskrivna på listan över pjäser som med sina hjärtan och själar ska vara med i spelet och dess gång och gå så många steg som tärningen visar. Både framåt och bakåt.

    
Det måste vara en svart tärning som hör till spelet. En svart tärning som det kastas och bollas med.

     Jag var med, och jag är fortfarande med om orättvisans högre nivå i spelet. Jag vill inte. Jag vill inte vara en av pjäserna som det spelas med. Inte min familj heller. Vi vill inte.

     Det är många människor som varje kväll får duka bordet åt en person mindre än vad de brukar duka åt i vanliga fall, många gånger på grund av spelets dumma, orättvisa regler. De människorna är med i spelet. Jag är en av dem. Jag är med i spelet. Min familj är en del av spelet. Vi är med i spelet.

     "Ge upp" är inget alternativ. Ger man upp försvinner man från spelplanen, och då utvecklas ännu mer sorg. Men man måste följa den svarta tärningens prickar.

    
Jag vill inte duka för tre personer längre. Jag vill duka ett bord för fyra. Precis som jag alltid har gjort. Men jag måste - precis som alla andra pjäser - följa spelets regler mot min vilja.

     
Jag ger inte upp. Det gör jag inte. Inte min familj heller.

     Så... snälla någon; kan jag få duka för fyra personer igen och spela "fia med knuff" istället?

[Lisa Johnsson, Löfströms gymnasium, klass Ei3B]



Får jag, min familj och mina vänner vara med och spela, någon?

God natt älskade pappa. Jag kommer till graven imorgon.


En fin ängel upp till dig

Pappa, jag skrev ju till dig i skrivboken i april att Niclas farmor gick bort, bara sådär. Och det var inte roligt att se han så ledsen. Trots att man "hade sig själv att tänka på" enligt många andra. Men du vet hur jag fungerar. Jag är som Elin - sätter andra  i första hand. Även fast inte bortgång av farmor och pappa är samma sak, så kunde vi ändå prata med varandra om det, om hur man mår gentemot allt annat runt omkring när man känner sorg och mycket annat. Såg man att den andra var ledsen, så behövdes inte alltid några ord. Det räckte med en klapp på axeln, ett sms, ett telefonsamtal eller en kram. Det räckte för att visa att man finns där för den andra.

Idag var Niclas framors begravning. Och jag hoppas att den - trots regnet - blev ljus och vacker. Jag skrev till han att nu har du en fin ängel att vara med, och jag hoppas att han litar på det och på något vis känner att hans farmor är i trygga händer. För då kommer allt att kännas lite lättare tror jag. Nu kan ni se ner på oss tillsammans. Ni två, och många andra. Niclas är min vän och förtjänar att känna en trygghet efter allt hans fina hjärta har gjort och fortfarande gör. Så är det bara!




Kom tillbaka änglar

Jag hoppas att du såg resten uppifrån pappa


Vi åkte inte till femte våningen

Hej världens bästa människa - världens bästa pappa!

Jag och mamma kom precis hem från närakuten där jag tagit massa prover, och kom iallfall därifrån med penicillin, och det är ju alltid ett framsteg mot att bli frisk.

Vi var på Jakobsbergs sjukhus. Där spenderade du din sista tid. Det var så fint där. Som ett hotell. Inte alls sjukhusmiljö. Det kändes så konstigt att gå ur bilen på parkeringen där ikväll, gå upp för trappan mot ingången, men sen inte åka hissen upp till femte våningen, gå vänster två gånger, tvätta händerna med desinfektionsmedel och sen in i rum 12 och se dig ligga där med din syrgas och ge dig en kram samtidigt som du sa med svag röst "hej älskade gumman" och höll kvar mig länge i din famn. Sen stannade vi där. Tillsammans. Som en familj gör. Vi gjorde inte det ikväll. Och det kändes konstigt pappa. Vi åkte inte till femte våningen.
På något sätt kändes det som att du fortfarande skulle ligga där uppe i ditt stora rum. Jag saknar att åka hissen upp till våning fem pappa. Jag saknar din svaga röst.

Mamma och jag gick armkrok upp för stentrappan som är innan ingången till sjukuset. För det kändes så kymigt att vara tillbaka igen. Det kändes så bekant. Men ändå så främmande. Det blev som vårat andra hem det där sjukhuset. Det där rummet och det där köket.
Jag saknar att ligga i bredvid dig i din sjukhussäng varje fredag och kolla på Postkodmiljonären och Lets dance. Jag saknar att ligga bredvid dig i din sjukhussäng varje lördag och kolla på delfinalerna i Melodifestivalen. Du var inte så vaken hela tiden - men du fanns där. Och du kände att vi fanns där. Vi höll alltid varandra i handen när vi var där pappa. Jag saknar dina kalla, svaga händer. Jag saknar att se armbandet med massa hål i som man måste ha när man ligger på sjukhus. Snälla pappa, kom tillbaka?

Imorgon är det midsommarafton. Den första utan dig. Vi kommer åka till din grav då pappa. Vi ska lägga dit ännu mer fina blommor. I olika färger. Din grav lyser upp hela platsen. Precis som du gjorde med våran vardag. Vi saknar dig så mycket.
Kommer du ihåg en midsommarafton för några år sedan? När Royne hade däckat i deras hammock under småtimmarna, och du gick dit och la surströmming på hans bröst... Herregud vad det luktade. Men roligt var det. Du fick alltid alla att skratta. Royne saknar dig väldigt mycket förresten. Han saknar sin bästa lillebror som han alltid har gjort så mycket roliga och knäppa saker tillsammans med. Det gör ont i honom med pappa. Ni hör ihop.




Din fina storasyster Viola saknar dig också pappa. Hennes kramar värmer. Det vet du också.





Tålamod, Lisa. Tålamod.

Hej pappsen, har du en bra dag? Idag lyser solen.

Jag skulle ha jobbat idag, men jag är verkligen inte frisk och det är inte likt mig att stanna hemma på grund av sjukdom. Men idag gick det bara inte. Igår kväll och i natt var jag som förlamad. Jag är ju aldrig sjuk annars, men nu, nu passar det minsann. Över tre veckor. Och inget bra svar hos läkaren fick man heller. Vi ska till en annan nästa vecka, om jag fortfarande är sjuk då. Jag vill ut och springa! Jag vill få mjölksyra och känna att jag snart får kramp. Då är det illa.

Kerstin Malmqvist är här nu, hon har varit här ganska länge nu. Det är bra för mamma. Hon och mamma sitter på baksidan och fikar och pratar. Hon saknar dig också pappa. Hon är så snäll. Ni har gjort många roliga saker tillsammans, du Kerstin och mamma.
Det är många som saknar dig. Släkt, familj, dina vänner, arbetskamrater. Killarna i laget och tränarna. Du hann se deras senaste cup, men du kunde inte vara med i båset. Du var för sjuk. Det var för jobbigt. Du satt på läktaren och kollade på istället med mig, stor-Johan och mamma och dom andra föräldrarna. Men du hörde hemma i båset egentligen. Tillsammans med killarna och tränarna. Du sa att "det här när första gången jag ser matchen från den här vinkeln." Det var konstigt för dig att inte vara där du hade varit från början med laget. Då var det ingen som anade vad som skulle ske två och en halv månad senare. Inte ens du själv. Tiden rann iväg. Då hade din röst börjat försvinna och synen blivit lite sämre. Man märkte stor förändring. Men du kunde stå upp och jag kunde krama dig. Ditt ben svek också. Men man kunde hjälpa dig lite i alla fall. Hoppet fanns fortfarande. Viljan fanns fortfarande, även fast motgångarna var tunga som bly. Det är flera i laget som har skänkt pengar till Cancerfonden till minne av dig. Det är fina killar med fina familjer.

Du ska se alla papper vi har fått hem från Cancerfonden, där vänner och familj har skänkt pengar till minne av dig. Vi har så otroligt många fina människor runt oss pappa. Men den finaste är borta.
Tänk om det kommer en dag då man kommer kunna skratta åt allt roligt man har gjort tillsammans, utan att börja gråta också? Man får nog inte ha så bråttom. Tålamod, Lisa. Tålamod.




Det blommar fint vid graven pappa. Precis som kärleken

Det är tungt att andas utan dig



Du ser så nöjd ut. Så lycklig. Då var allt bra. Då var allt som vanligt. Tänk vad fort allt kan ändras.

Kärleken lever kvar för evigt


Någon tog dig för all framtid



Du ville vara kvar. Här hos oss. Men någon tog bort dig för all framtid

Då var det du. Du och jag. Tillsammans.


Kommer du ihåg den här låten pappa? Vi tog med oss din skiva med gamla låtar på in från bilen och upp till dig på sjukhuset. Vi spelade den i cd-spelaren som stod ganska nära din säng. Din säng, där du låg hela tiden. Och fick hjälp av mamma med att komma upp ur när du behövde det. Du ville inte behöva ha hjälp. Du har ju alltid varit den starka. Hade du kunnat så hade du rest dig. Det vet jag. Men nu gick det inte. Du klarade inte av att sätta dig upp. Då kunde man för sig själv tänka att "herregud, pappa är verkligen sjuk."
Jag satte mig i den stora stolen bredvid din säng. Vi lyssnade på den här låten, och somnade hand i hand. Det var inte världens skönaste stol, men när jag höll dig i handen glömde jag allt runt omkring. Då var det bara du. Du och jag. Tillsammans. När jag hör låten tänker jag på dig, när du låg där och fick känna på hur den riktiga orättvisan beter sig. Du ville inte vara där. Du fick inte vara du. dig själv. Det var en främmande situation för dig. För oss.
Jag tänker ofta på när antingen jag, Johan eller mamma hämtade dricka till dig och höll i glaset och stoppade in sugröret i din mun. Då fick du dricka. Och vi fick vara en del. En hjälp. I vanliga fall hade du tagit ett glas själv och klunkat i dig. Men det gick inte. Det gick inte.
Vi ville inget hellre än att du skulle få slippa vara där. Men hur mycket vilja vi än visade tillsammans, hur mycket kärlek vi än strålade ut tillsammans, så hjälpte det inte. Det övervann inte orättvisan. Det övervann inte sjukdomen. Om inte det kunde göra det - vad kan då göra det? Jag saknar dig så mycket pappa.


Du ville vara kvar

Du kände smärta. Du led. Du ville inte försvinna. Du ville vara kvar hos oss. Du ville inte dö. Det gör ont när jag tänker på det pappa. Att du led. Du ville inte dö.
Jag hoppas någon där uppe i himlen (eller till vilken plats man nu kommer) skäms. Jag hoppas att den varelsen skäms för att den ryckigt hissade upp dig mot din och våran vilja. Vi ville ju inte. Du ville ju inte.
Jag hatar himlen, även om den kan vara så vacker ibland. Men det är nog för att du är där, den vackraste ängeln. Min älskade pappa. Världens bästa pappa. Du fattas. Jag saknar dig.
Varför måste människor dö? Kan man inte bara få finnas för alltid? Allt är inte dött. Kärleken kommer aldrig dö. "Sorgen är kärlekens pris." Kom tillbaka.




Du ville vara kvar

Tills döden skiljer oss åt

Hej finaste pappa!

Jag har ju skrivit till dig om Viola. Om hennes familj. Om deras dag idag. Det har jag ju skrivit till dig i skrivboken. Och tack pappa, för att du fixade sol till dom på deras dag, så att dom kunde få en ljusglimt mitt i allt det mörka som händer. Jag tror att dom fick en fin dag i parken. Trots allt. Bröllop. En ring på fingret.
Man måste försöka se det lilla ljusa. Även fast allt är upp -och ner. Jag kommer så väl ihåg när du och mamma gifte er. Världens bästa par. "Tills döden skiljer oss åt." Kärleken kommer alltid att leva kvar. Oavsett vad. Den kommer aldrig sluta existera. Mamma har din ring på en guldkedja.

Idag var min första dag på jobbet, och det gick bra. Förutom att jag är ännu mer sjuk nu. Och det gör att jag får panik som inte har kunnat träna på över tre veckor (du vet ju hur jag är). Men vem är jag som ska komma och klaga på det? Nej du, det var inte meningen.

Jag och mamma var vid graven idag, såg du oss? Det ligger så otroligt många fina blommor från olika personer där pappa. Det är så vackert. Jag och mamma hade med oss tre stycken stora röda blommor från tomten idag. Var dom fina? Luktade dom gott? Finaste blomman är du. Jag saknar dig. Mamma stod och pratade vid graven, med mig och till dig, medan jag stod och stirrade ner på dig med en sjö i ögonen. Och jag höll med henne i allt hon sa.
Vi vill så gärna ha ett tecken, vad som helst, på att du finns någonstans. Någonstans. För vi vet att du gör det. Men vi vill veta med säkerhet. Kan du inte ge oss något slags tecken på att du befinner dig någonstans, och inte känner någon smärta mer än att du inte får vara här? Snälla pappa? Men då sa mamma också, att man måste nog ha tålamod. Man får inte ha så bråttom med allt. Och så är det nog.

Allt känns så avlägset. Det känns som att det var så länge sen som du lämnade oss. "Har det här verkligen hänt?" Men det är faktiskt bara tre månader sen. Men tiden har gått så långsamt. Men ändå så fort. För samtidigt kan jag inte förstå att vi fortfarande står upp på våra ben här hemma, trots att du inte finns kvar.
Ibland går det inte att stå. Då lägger jag mig ner. Du finns kvar. Inom oss. Runt omkring oss.
Tre månader utan dig. Och det är bara början. Man måste vara stark. På något vis. Du har lärt mig att kämpa.

Vid graven, när vi skulle gå tillbaka till bilen, så gjorde jag som vanligt. Jag tog några droppar från sjön i ögonen - och torkade dom på stenen som vi lagt i mitten. Du vet, den stenen där vi skrivit "vi älskar dig - varje dag" på? Och våra namn. Jag gör det för att du skrev i brevet att "Lisa, för varje tår du fäller för min skull, tar jag emot som en varm puss. Försök att tänka så."
Älskade pappa, kan du komma tillbaka? Jag vill krama dig. Pussa på dig. Skratta med dig.

Jag låg i sängen nu ikväll och kollade på "Parlamentet 10 år". Det var repris från i julas. Och då tänkte jag på när du och jag låg i min säng här hemma och kollade på just det programmet. Då var det direktsänt. Precis som våran kärlek. Nu var det repris. Och nu fanns inte du där bredvid. Men min kärlek till dig kommer alltid vara direktsänd, och även alltid gå i repris. Vi höll varandras händer samtidigt. Hårt. Det blev varmt, men vad gör det?
Jag saknar dig så mycket pappa. Det gör ont. Jag tänker på dig hela tiden. Hela tiden.
Jag tror inte att tårar kan ta slut. Inte såna här tårar i alla fall. Dom kommer finnas kvar lika länge som alla minnen. För alltid.




Jag älskar dig - varje dag

Orden är många - men det finns inga

Cancer. Chock. Begränsad. Fallande. Leende. Ofrivilligt. Familj. Orättvisa. Luft. Kärlek. Vilja. Mörker. Värk. Hopp. Förlust. Pussar. Styrka. Sammanhållning. Arg. Kämpa. Hjärta. Tungt. Kramar. Försökte. Olidlighet. Orkeslös. Otrolig. Lidande. Sjukhus. Ilska. Krossad. Svart hål. Sorg. Smärta. Hård. Nedbruten. Andas. Viljelös. Ledsen. Ork. Rädd. Förändring. Svag. Kärleksfull. Stark. Hålla hand. Oförtjänt. Tårar. Varje dag. Livrädd.

Du ville bara sova. Men du ville inte dö. Du ville inte dö. Du ville finnas. Vara frisk.
Jag saknar dig pappa. Du förtjänar att vara här. Det är det som gör mest ont - att du inte får vara här, för det var det du ville mest av allt.
Varje dag in i det sista sa du att vi var i ditt hjärta, och att du var lycklig över det. Lycklig. Var det rätt ord? Ja, för vi var och är din familj. Familj. En familj.
Livrädd. Du ville inte dö. Världens bästa pappa.

Sov gott. Jag älskar dig



Livets första-pris



Jag undrar om jag någonsin kommer att få träffa dig igen pappa. Någonstans. Det vore livets första-pris

En trygghet

Hej pappa!

Vet du? Mamma har hittat hit till bloggen till dig (så hon läser säkert det här också - hej bästa mammsen!) och när hon läste det jag skrev förut om att flytta, så var jag och Elin ute och handlade mat. Under promenaden fick jag ett sms från mamma. Det stod: "Älskade skruttan, vi ska inte flytta, i alla fall inte förrän vi måste eller känner att vi är redo. Jag vill oxå vara kvar här där pappa har funnits - självklart! Men det kan komma en dag då jag inte har råd eller orkar att sköta det här stora huset själv o därför vill jag bara se vad det finns för alternativ att fundera på så småningom. Men det dröjer, oroa dig inte, det här är vårt hem (alla 4!) så länge jag bara kan. Älskar dig. Kram mams."

När jag läste det blev jag (lättad är fel ord) lugnare. Det kändes bättre. Även fast det kändes okej innan, eftersom att huset fortfarande låg här i Skälby. Aldrig i livet att vi flyttar från Skälby. Men det tror jag inte heller att vi kommer. Det skulle inte vara rätt någonstans. Här hör vi hemma, eller hur? Mamma satte sig i min säng när jag låg där och förklarade igen att hon bara kollar runt och ser vad som kan passa i framtiden. Sen om det dröjer ett halvår, ett år eller fler, det får man se.
Mamma får mig att känna ett lugn, en trygghet. Precis som du gjorde. Jag har världens bästa föräldrar - bara att ni inte är på samma plats längre.




världens bästa mamma och världens bästa pappa - då på samma plats, tillsammans

Bostadsannons

Pappa, varför ligger det en urklippt annons på ett hus som inte tillhör oss på köksbänken?
Jag vill inte flytta. Vi skulle ju inte behöva göra det den närmsta tiden. Jag vill inte, jag vill inte, jag vill inte.
Vi bor ju här. Du finns ju här. Du bor ju här. Fan.

Jag älskar dig - varje dag.
Ohana




du hör hemma här med oss - ingen annanstans

Tillbaka till verkligheten

Igår kom jag och Sophie hem från Mallis, pappa.
Det har varit underbart att komma bort från allt, även om det "bara" var för en vecka, och tänka på annat.
När vi skulle lyfta från flygplatsen i Palma kände jag att "jag vill inte åka hem, tillbaka till verkligheten". På Mallorca kunde jag tänka på allt roligt, och bara skratta med Sophie åt allt mellan himmel och jord. Gud vad vi har skrattat. Här hemma i verkligheten måste jag ta itu med det värsta - att du är borta. Jag saknar dig så mycket pappa. Det gör så ont.
Det är nu som verkligheten har kommit ikapp mig. Det är nu som jag gråter som mest. Jag saknar dig hela tiden.

Du ska få se bilder från resan (och studenten självklart) när vi fått våran nya dator, för den här krånglar som vanligt, som den alltid har gjort. Jag saknar att se dig sitta här framför skärmen, tippandes på fotboll och hockey. Tittandes på roliga YouTube-klipp och skratta medan mamma lagade middag. Även om mamma med all säkerhet gärna hade velat få hjälp med matlagningen, så tror jag utan tvekan att hon mer än gärna skulle laga hundra middagar per kväll, bara du kom tillbaka till henne. Kom tillbaka, snälla pappa.

Under resan tog jag med skrivboken, den tredje skrivboken. Så jag har skrivit till dig varje dag, som jag lovat.

Jag älskar dig - varje dag




du var bra tokig ibland, och det saknar jag

Titta till mamma och Johan medan jag är borta

Hej världens bäst pappa!

Jag är hemma hos Sophy nu, och vi har kollat på fotbollen (Sverige - Danmark) och tagit det lugnt. I natt bär det av för oss till Mallorca. Homer och bitchen till Mallis. Det ska bli så himla skönt att komma bort från allt.
Sist jag var på Arlanda var det du och mamma som lämnade mig. Tillsammans. Det var i somras. Imorgon kommer inte du vara där. Sophies mamma är snäll och skjutsar ut oss i natt. Men när vi landar i Sverige igen kommer du inte vara där heller. Det var du sist. Jag saknar dig så att det gör ont älskade pappa. Kan du, snälla, komma tillbaka till oss?

Vi hörs om en vecka pappa. Då ska du få se bilder från studenten också. Och resan självklart.
Titta till mamma och Johan medan jag är borta. Lova det. Lova?

God natt älskade pappa. Jag lovar att vara försiktig när jag är borta. Som jag brukar lova.

Jag älskar dig mest av allt i hela världen - varje dag.



... att bara få komma bort. Från allt. Bara för en vecka. Jag gillar det.

SMS från pappas vän

Igår var en dag där mobilen fylldes av grattis-till-studenten-sms.
Men vet du vilket sms som jag tyckte mest om pappa? Sms:et från Anders. Din bästa vän. Så här skrev han:

"Grattis till studenten!! Jag minns min, pappas å övriga klassens så väl (det gör sthlms polisen oxå) okej det sista var en lögn. Turligt nog var det stekhett o sol den dagen, i o f efter midnatt är det kanske ingen skillnad på om det kommer regn eller champagne uppifrån. En ovanlig och rolig sak med den kvällen var att vi kom in på alla ställen vi ville! För att vi druckit lagom? Nej, för att pappa INTE HADE TRÄSKOR... :) Nu åkte vi ju aldrig flak, däremot drack vi nog varsitt det dygnet... Det var runda burkar som det stod Pripps blå på. Minns det faktiskt väl nu, men det gjorde vi inte dagen efter. M Uggla med "Varning på stan" o "1977" var vår ledstjärna. Nu är det din tur att ha kul. Tror det är viktigt att både ha kul o vara ledsen. Men inte samtidigt. Ha det bara kul idag! Hälsningar Anders! (tror pappa skulle ha sagt samma sak)."

Jag fick mig ett gott skratt, samtidigt som tårarna kom för saknaden av dig pappa. Visst var det fint pappa? Han saknar dig mycket. Han är här ganska ofta numera. Han kommer hit idag. Han hjälper oss med mycket. Anders är så snäll. Det har han alltid varit. Eller hur? Ni har gjort många roliga saker tillsammans. Du och han.




Jag vill veta om du såg mig

Igår när jag tog studenten pappa, kändes det helt otroligt - jag var så himla glad och lycklig.
Men precis när jag skulle ta sista stegen ner för trappan, då kom tårarna för sorg. Du stod inte där pappa. Du var någon annanstans. Jag vill veta vart du var. Jag vill veta om du såg mig.
Jag fick pris som klassens elev pappa, och fick ställa mig längst fram i kyrkan där i var för att springa ut och ta emot ett diplom och presentkort. Såg du det?
Precis när vi sprang ut så kom regnet. Var det du som ville visa att du är där uppe, och gråter för att du inte får vara här nere? Här nere med oss - din familj...
Jag hade bestämt mig för att ingenting skulle få förstöra min dag igår. Och jag lyckades.
Tack för att du har gjort mig till den jag är idag, pappa.
Jag älskar dig - varje dag.

Ps. Du får bilder från studenten någon annan dag pappa (även fast du kanske såg mig ändå), för du vet ju hur våra datorer håller på. Ibland vill dom bara inte att man ska kunna ladda upp bilder.



Världens största kram

Vi är på olika platser, men i samma hjärta

Pappa, vet du? Helt plötsligt känner jag mera glädje ikväll inför imorgon än vad jag har gjort tidigare. Inför studenten. Innan har det mest känts jobbigt. Idag under studentfotograferingen och studentlunchen kände jag att "vilka ska jag ta studenten med om inte den här underbara klassen med alla dom här underbara människorna?". Därför känns det bra. Men samtidigt vill jag inte ta studenten utan dig. Du ska ju stå där. Men det är ju ingenting jag kan ändra på. Du är där du är. Jag är där jag är. Vi är på olika platser, men i samma hjärta. Ikväll var jag hemma hos Becky. Hon tog studenten idag. Roligt va? Hon om någon har ju längtat efter att få dra från skolan! Eller hur? Jag är stolt över henne. Imorgon är det min tur. Jösses vad tiden har gått fort (om man ska låta lite vuxen). Jag håller på för fullt och städar här hemma och mamma fixar det sista. Jag kommer säkert inte kunna sova i natt. Imorgon smäller det! Helt otroligt. Önska mig lycka till världens bästa pappa! Jag älskar dig - varje dag. "... för vi har tagit studenteeeeeen - fy fan vad vi är bra!"

Igår skratt. Idag, nu, tårar

Vet du pappa? Igår fick jag mamma att skratta. Hon skrattade ganska högt. Och det behövdes inte särskilt mycket faktiskt.
Vet du vad jag gjorde? När vi var och handlade så var det inte så många kassor öppna, och vi stod inte först i kön precis, och alla kunder handlade mycket. Så hör jag hur en tjej i en annan kassa ropar "ledigt i kassa 1!". Och shiiiiiiiiiiit vad jag rusade. Med vagnen i högsta hugg smiter jag före alla, smidig som en ål (eller som ett kylskåp). Och då menar jag före alla. Det såg säkert inte klokt ut, men först i kön - det kom vi! Och toppen på allt, det var att mamma skrattade. Det var som i en komedifilm. Du kanske såg oss...

Men idag, just nu, hör jag hur mamma istället gråter i köket. Hon känner ett så stort ansvar till att min student ska bli så bra som möjligt pappa, och hon råkade göra en grej fel (som går att göra om) och då känner hon ett personligt misslyckande. Hon är så känslig pappa. Ömtålig. Och jag har ingen aning om vad jag ska göra, det känns inte som att kramar räcker längre. Och orden, dom hittar jag inte. Allt hade varit så mycket enklare om du hade varit här.
Jag saknar dig så mycket pappa.

Mamma - du är världens bästa mamma. Och jag bryr mig inte om att någonting skulle bli "fel". Ingenting kan bli fel. Jag lämnar aldrig din sida. Det hoppas jag att du vet om. Även fast inte jag kan göra något åt att det blev "fel" med tårtan. Det är inte hela världen. Dessutom kommer det att bli hur bra som helst ändå. Du är den som kan något här, och både jag och lill-Johan är så otroligt stolta över dig.
Att du gråter mycket är ingenting som är konstigt. Pappa är ju borta. Vi gråter också. Fast mer i skymundan. För oss själva. Jag vet inte hur jag ska "ta hand om" dig. Jag vet verkligen inte. Men vad som än händer - så är jag bredvid dig.


I somras, när ni tre var i Spanien.
Känn ingen press snälla, älskade mamma. Du är bäst ändå.




Med svaga andetag

"Du och Johan har så lena händer, ni luktar hemma."

Det är så tomt utan dig pappa
Fruktansvärt tomt
Kom tillbaka
Snälla



Precis som du gör i mitt hjärta

God morgon bästa pappa! Har du sovit gott?

Jag har inte sovit gott. Det tog en evighet innan jag somnade i natt. Jag låg och skrev i boken till dig och efter det tog alla tankar över, alla känslor och alla tårar.
Mamma har sagt att jag alltid får komma in till henne när jag inte kan sova, men jag kände att jag inte ville väcka henne. Inte nu. Hon behöver den lilla sömnen hon kan ta till sig. Hon har det jobbigt nu. Alltid.
Jag och mamma köpte en ny skrivbok igår som jag kan fortsätta skriva i när den jag skriver i nu tar slut, vilket är snart, om några dagar. Det är den tredje skrivboken jag ska börja på pappa. Jag skriver till dig varje dag. Längst bak i boken ligger ditt brev. Längst in. Djupast. Precis som du gör i mitt hjärta - ligger djupast, längst in, i tryggaste förvar.

Jag saknar dig så mycket pappa. Är det så här det känns att vara halv? Jag vill inte. Vi vill inte.
Idag ska jag handla det sista som behövs för fredag till mottagningen med mamma. Usch, jag vill inte ta studenten utan dig pappa. Jag vill bara inte.
Är det dina tårar som kommer vara det utlovade regnet?



Jag älskar dig - varje dag

Som en riktig familj

Mamma tog precis upp ett av alla miljoner foton på dig, höll i det länge och stelnade tyst till. Hon saknar dig pappa. Hon saknar sin bästa vän och sin livskamrat. Hon har ont. Hon har ont utan dig. Hon läser ditt brev till henne varje kväll innan hon ska gå och lägga sig. Hon försöker att inte titta åt din sida sängen, men det är svårt. Och det är så tomt. Så overkligt. Det kommer aldrig bli verkligt. Nu vet jag hur det känns att leva i en overklig verklighet. Är det så här det är i filmer? Jag undrar.
Bästa pappa. Världens snällaste människa. Snart har det gått tre månader sedan du lämnade oss. Tre hela månader har vi "klarat" av. Fast inte smärtfritt. Tvärt om. Men vi har iallafall gjort det tillsammans. Som en familj. Som en riktig familj. Så som en riktig familj ska göra. Vi har inte bara haft världens bästa pappa - vi har även världens bästa mamma kvar. Det är tur det. Du behöver inte oroa dig för att vi inte har det bra. För det har vi. Bara att allt är så svårt utan dig. Ingenting är sig likt. Vi har det bra, fast inte bra på det sättet. Vi saknar dig så mycket. Känner du det?

Ps. Vi har satt ett Djurgårds-klistermärke på den nya bilen. Preics som du alltid har gjort. Ser du det? Nu blir du nöjd va?



Vi är inte hela utan dig pappa

Kände mig som liten igen

Hej älskade pappa! Världens bästa pappa.

Idag har det regnat. Hoppas inte du har haft något regn. Regn var inte ditt favoritväder direkt, men det är du nog inte ensam om att tycka. Kommer du ihåg när du och jag var ute och sprang i regnet många gånger? Det gör jag. Även fast det regnade och var jobbigt, så fann jag glädje i det - du sprang ju bredvid. Jag saknar dig. Varje sekund saknar jag dig. Har du någon att träna med där uppe? Just nu har jag panik för att jag inte kan träna för att jag är sjuk - du vet hur jag blir. Men du har lärt mig från scratch att jag inte får träna om jag är sjuk, särskilt inte med halsont. Så jag lyssnar på dig pappa. Som vanligt. Gud, vad jag saknar dig mycket. Mest.
Idag målade jag, Servan, David och Sophy på lakan som vi ska sätta på flaket på fredag. Dom blev skitgrymma, och jag såg ut som en 3-åring med all målarfärg på mig innan jag ens hade kommit igång med målandet. Så härligt. Kommer du ihåg vad det första var som jag gjorde när jag var liten? Rita och måla (nej, fina pappa, jag glömmer inte alla bollsporter du lärde mig också). Det var det bästa jag visste. Jag kände mig som liten igen när jag fick hålla på med alla penslar och färger. Låter säkert jättefjantigt, och jag vet precis vilken min du hade gjort nu om jag sagt det till dig öga mot öga, men mag kommer nog aldrig komma ifrån att älska att måla osv. Så är det bara. Jag vill säga det till dig öga mot öga. Pappa, kom tillbaka?

Jag blir bara mer och mer nervös inför studenten pappa, hur konstigt det kommer att kännas när inte du kommer stå där och fånga mig i dina armar och säga hur stolt du är och le med ditt största finaste leende. Fan, pappa, jag vill inte att du ska vara där du är. Det gör så ont att du inte får vara med här hos oss, för jag vet hur gärna du ville det. Du var så rädd. Så ledsen. Bland det sista du sa till mig var med din svaga röst "jag vill vara frisk med er", samtidigt som du höll min hand med svag kraft. Du orkade inte mer. Jag grät. Jag gråter fortfarande.
Undrar om tårar någonsin kan ta slut? Jag tror inte det faktiskt.

Vi hörs imorgon igen pappa. Vi hörs varje dag. Det har jag lovat dig enda från början.
OHANA



Tänker på dig hela tiden, det vet du


Jag valde att tro på honom

Hej finaste finaste finaste pappa!
I morse var det träning i skolan som vanligt, och sen när vi kom till skolan frågade Lorpan vad vi ville göra - gå hem eller att hon sulle bjuda alla i klassen på glass. Det blev glass i solen. När vi gick tillbaka till skolan fick vi reda på lite slutbetyg och jag gick därifrån med ett leende på läpparna. Jag vet att du hade varit stolt över mig. Du visade det inte bara alltid, utan du skrev det även i ditt avskedsbrev till mig. Älskade bästa pappa. Idag fick jag höra av en lärare att han tycker att jag är den starkaste han har mött på skolan, av alla elever och lärare, under alla åren som han har varit där. Det värmde, men som du vet så vet jag aldrig vad jag ska säga vid såna kommentarer/komplimanger. Jag ska att jag blev glad, räcker det?

På fredag smäller det, då springer jag ut. Ut från skolan, ut från gymnasiet. Dags att klara sig ännu mer själv. Det kommer bli en utmaning. Fast på något vis tror jag att du och mamma har förberett mig under alla år. Hade inte du varit den du var - så hade inte jag varit den jag är idag. Så är det bara. Men mamma är lika delaktig, självklart.

Jag ska ta en tripp till Kista (ja, jag vet, du gillar inte det stället efter det som hände där. Det gör inte jag heller) och möta upp Johan, för han ska kika på lite kläder. Nu är det bra mellan oss känns det som. Jag tycker det iallafall. Och hoppas. Han är bra, eller hur? Han sa en del saker om dig igår pappa, minnen, som gjorde att man log och samtidigt grät. Och han sa också att det känns overkligt att du inte finns mer, och att han tror att du kommer se mig på fredag någonstans ifrån. Jag valde att tro på honom.




Jag tänker på dig dag ut, och dag in. Jag älskar dig och saknar dig

OHANA





RSS 2.0