Fånge i sorgens kammare.



Det är som att riva och gräva med naglarna och händerna, det hårdaste man kan, för att man vill ut. Ut från sorgens och saknadens kammare som håller en som fånge. Inte som gisslan. Som fånge. Finns inget som kan bytas ut mot personen. Jag gräver på samma ställe hela tiden i tron om att ljuset någon dag kommer att skina in och ta över det stora, svarta hålet som är i hjärtat efter dig. Mitt i. Jag saknar dina andetag. Dom behövs för att det där okända ljuset ska kunna skina in och dominera allt. Det är svårt utan dig. Som att gå i en av de starkaste motvindarna. Man vill vända och få vinden i ryggen, men då kommer man åka bakåt i sorgearbetet. Det går inte. Det fungerar inte så. Skulle jag kunna så skulle jag vända vinden ryggen så att jag flög tillbaka flera år. Hårt och snabbt, och sen stanna där. När allt var som det ska vara på riktigt. Alla vi tillsammans. Vi lever för dig.


Saknar dig så.


Så många frågetecken mitt i all klarhet.



"Och om jag ger mig av medans du ännu finns här...
Vet att jag lever vidare och vibrerar i annorlunda takt
bakom en tunn slöja du inte kan se igenom.
Du kommer inte att se mig. Så du måste lita på mig.
Jag väntar tills den gång då vi åter tillsammans svävar i skyn
- båda medvetna om varandra.
Tills dess, lev ditt liv i fullaste mått.
Och när du behöver mig, viska bara mitt namn i ditt hjärta.
... jag kommer att vara där."


Det bygger på kärleken.

Hej älskade ängel!

Det är konstigt det här med sorg och saknad. Känslorna som är. Tankarna som skenar iväg. Minnena som tittar tillbaka till världens bästa tid samtidigt som man blir påmind om den korta, hemska tiden som vi aldrig hann vänja oss vid. Jag vill inte att det ska vara den korta tiden som visar sig först när man tittar tillbaka och minns. För det var en så liten bråkdel av all tid vi fick tillsammans. Men ändå visar den sig så fort jag tänker på dig. Som ett hårt slag i ansiktet och ett i magen som gör att man för en liten stund tappar andan. Sen kommer tårarna som känns både på utisdan och på insidan.
Sorgen. Saknaden. Den obefintliga acceptansen. Allt det består ju utav kärlek. Det bygger på kärleken. Kärleken till dig. Jag saknar dig så mycket varje dag, pappa. Och jag tittar bakåt i tiden, fastän jag inte alltid vill. Det är inte alltid läge. Men det är oundvikligt. Ibland tittar jag framåt, och då kommer bilder upp som du inte är med i. Så var det inte förut. När vi andades tillsammans, allihopa. Jag är så ledsen för att du inte får vara här.
Jag älskar dig - varje dag.


Du var så mycket mer än en pappa.

Minnen bleknar. Det har folk sagt. Vad det än gäller. Det har jag hört. Det stämmer säkert. Kanske. Men jag har så oerhört svårt att tänka mig att minnena av dig kommer att blekna. Blekna till små, kanske obefintliga Din röst. Dina ögon. Ditt skratt. Alla ögonblick. Ditt leende. Din handstil. Ditt sätt att vara. Ditt sätt att prata. Dina ordval. Din humor.
Vet du varför jag har svårt att tro att allt det där kommer blekna för mig i framtiden, pappa? För att allt det där lever kvar med oss. Det lever vidare med oss. Inom oss och utanpå. Det kan inte försvinna. Det går inte. Jag kommer för alltid göra allt för att du ska leva inom mig varje dag framöver. Jag ska kämpa för dig. Jag ler för dig. Jag skrattar för dig.
Du var så mycket mer än en pappa. Du var en vän. En själsfrände. Med ett varmt hjärta som tänkte alltför lite på dig själv. Det var tur att vi kompletterade varandra så bra. Att vi delade hjärta. En hjärthalva var, eller hur? Vi var hos dig igår, vid din fina, lugna plats. Jag ville nog egentligen inte åka därifrån. Det är så mycket man vill säga när man står där, men jag får bara ut några få ord. Det kommer fler tårar än vad det kommer ord. Det hade precis blivit mörkt ute. Men mörkret blir ljust hos dig. Av dig och av alla ljus. Du skiner. Du skiner upp allt. Jag är så ledsen för att du inte får vara här, pappa. Världens starkaste människa. Världens sämsta förlorare. Världens bästa pappa. Med jordens varmaste personlighet. Du älskade att vara med oss. Vara med alla. Nu får du inte vara det, och det gör ont. Alldeles för ont för att kunna förklara med ord. Ibland måste man ha känslorna på insidan, och ibland får man ha dom utanpå kroppen. Det får vara så. För att det är så. Jag önskar att du kunde vara här och trösta. Höra dig säga att allt kommer bli bra. Få vara nära ditt lugn. Ditt unika lugn. Det är tungt utan dig. Du tog med dig så mycket när du tog dina andetag och åkte på en livslång semester i himlen. En alldeles för tidig semester. Ofrivilligt.
Någon behövde dig mer. Men jag kommer aldrig att få reda på vem... vem som tog dig ifrån mig. Jag vill inte vara utan dig. Ses vi igen? Du är välkommen hem igen när som helst. Varje dag.


Med dina andetag var det lättare. Idag påbörjas det tredje året utan dina andetag.


Jag tänker på dig extra mycket idag, världens bästa pappa. Du är i mina tankar hela tiden.

Idag är den den 10 mars. Igen. Andra gången utan dig hela dygnet. Den 10 mars för två år sen fanns du med oss halva dagen. Hur kan tiden gå, pappa? Min tid står still där den slutade gå för två år sen, samtidigt som den tickar på fortare än någonsin. Tiden går fort när man saknar. Tydligen.
Jag visste inte vad sorg var. Jag visste inte vad saknad var. Tills för två år sedan. Jag ville inte veta. Jag vill fortfarande inte veta - men måste ändå. Måste inse. Måste acceptera. Måste andas. Det står skrivet i stjärnorna. Precis som kärleken. Kärleken till dig. Ju större kärlek, ju större sorg. Jag tittade på reprisen av reportaget med Tv4 Sport igår, som gjordes om Daniel och oss som spelade i Råsunda då, för två och ett halvt år sedan ungefär. Om och om igen tittade jag. Spolade tillbaka och tittade igen. Och igen. Jag fastnade för en replik Daniel sa, som jag inte fastnade för förrän igår. "Blöder det inte, gills det inte". Mitt hjärta blöder, pappa. Det blöder som ett vattenfall. Som är ostoppbart. Det går inte att laga. Bara tillfälligt. Men sen brister det igen. Sen lagas det. Och sen blir det hål. Fram och till baka. Upp och ner. Jag saknar dig så fruktansvärt mycket. Sorg och saknad i två år. Det är lång tid. Och det gör ont i mig när jag vet om att det bara är en bråkdel av tiden som väntar. Tiden utan dina andetag. Jag förstår inte hur jag kan fungera utan dina andetag.
Det undrade jag innan dina andetag flyttades upp till himlen; vad vore jag utan pappas andetag? Jag vill inte vara utan dig. Det är så svårt.
Jag tänker på dig extra mycket idag. Jag fäller en extra tår för dig idag. En tår som blir till tusen. Tusen tårar som blir till miljoner. Miljoner tårar som blir till en oändlighet. En oändlighet för dig.
För två år sen väntade min första natt utan dina trygga andetag. Jag ville inte vakna morgonen efter. Men jag gjorde det ändå. För dig. Jag lever för dig, pappa. Vi lever för dig. Ohana.

Jag älskar dig - varje dag! Min ängel.

1959.10.26 - 2009.03.10


Få ord kan beskriva en stor känsla för flera.



Skillnaden mellan "alone" och "all one" är l och ett litet tomrum. Som inte är litet.


Att glömma är omöjligt. Att minnas tar fram tårarna.



Ögonen på världens sämsta förlorare.
Jag är världens sämsta förlorare, pappa.
Det har vi alltid varit tillsammans. Familjen.
Jag saknar dig så mycket.


Finns det bot mot saknad?



"
Du lämnade
spår
av dig själv
över hela mitt rum:

en dikt nedklottrad
i marginalen på en bok.

ett hörn av en sida
som du vikt i en bok.

din doft på min filt.

var är du i natt?

upptäcker du kanske just nu
spåren av mig
so jag lämnade
i din själ?
"


RSS 2.0